Çene Botoksu
Çene botoksu kimlere uygulanır? Çene botoksu nasıl yapılır?
Çene botoksu uygulamaları etkisi ne kadar sürer? Çene botoksu etkisi nedir?
Diş Sıkma nedir?
Diş Sıkma (Bruksizm) çene eklemini hareket ettiren kasları istemsiz olarak fazla sıkma şeklinde ortaya çıkar. İstemsiz diş sıkma uykuda veya uyanıkken olabilir. Hafif derecedeki diş sıkma sorun oluşturmayabilir ancak güçlü diş sıkma çene ekleminde ve dişlerde sorunlara yol açar. Ayrıca diş sıkma çene eklemi bölgesinden başlayarak ağza veya şakaklara doğru yayılan baş ağrısına neden olabilir.
Diş Sıkma belirtileri nelerdir?
Diş sıkma özellikle uykuda rahatsız edicidir, partneriniz bu durumdan muzdarip olabilir. Dişlerde mine kaybı, kırılan dolgular, hasar gören protezler, hassas dişler, aşırı gelişmiş çiğneme kasları diş sıkma ile oluşabilecek sorunlardır. Kulak bölgesinde veya şakaklarda çenede ağrı şikayeti olabilir. Çene ekleminde etkilenmeye bağlı olarak çiğnerken ses oluşması veya zamanla çenede çıkma görülebilir.
Diş Sıkma nedenleri nelerdir?
Toplumun neredeyse yarısını etkileyen diş sıkma sorunu fiziksel veya psikolojik nedenlerden kaynaklanabilir. Dişlerde meydana gelen sorunlar veya yeni takılmış protez çene ekleminde kapanma deformitesine yol açarak sürekli istemsiz kas hareketini tetikleyebilir. Ancak çoğunlukla diş sıkma kaygı, öfke bozukluğu,stres, gerginlik durumlarında ortaya çıkar. Ruhsal gerginlik veya derin konsantrasyon durumlarında baş etme alışkanlığı olarak ortaya çıkabilir.
Diş sıkma için risk faktörleri nelerdir?
Diş sıkma stresli,rekabetçi,aşırı aktif, öfke kontrolü zor kişilerde daha sık görülür. Ailede diş sıkma alışkanlığı olan birinin varlığı genetik olarak riski artırır. Bazı psikiyatrik ilaçlar,parkinson,demans,reflü,gece terörü,uyku apnesi gibi rahatsızlıklar diş sıkma riskini artırır.
Diş Sıkma tanısı nasıl konulur?
Diş sıkma (bruksizm) tanısı yukarıda saydığımız bulgular varlığında detaylı bir öykü ve fizik muayene ile konulabilir. Bruksizm seyrinin nasıl olacağı ve tedavi yöntemleri ile ilgili tanıdan sonra doktorunuzla ayrıntılı konuşmanız gerekir.
Diş Sıkma nasıl tedavi edilir?
Diş sıkma tedavisinde hayat tarzı değişiklikleri ;Öncelikle stresi yaşamınızdan uzaklaştırıcı önlemler alınabilir. Daha fazla egzersiz yapmak, müzik dinlemek,sosyal faaliyetlere katılmak kişiye iyi gelebilir
Diş Sıkma tedavisinde diş sorunları tedavisi; Bazen dişlerdeki bazı sorunlar bruksizme yol açabilir veya diş sıkma dişlerde aşınmaya neden olmuş olabilir. Mutlaka diş hekimi kontrol etmeli ve gerekli tedavileri uygulamalıdır.
Diş Sıkma Tedavisinde Gece Plağı;Diş sıkmaya bağlı olarak dişlerin etkilenmesini azaltmak için akrilik maddelerden gece plağı uygulanabilir
Diş Sıkma Tedavisinde İlaçlar;Kas gevşetici antiinflamatuar ilaçlar uygulanabilir. Antidepresanlar kaygı ve steri kontrol etmede yardımcı olabilir.
Diş Sıkma Tedavisinde Botulinum toksin Uygulaması Nedir?
Bruksizm (Diş Sıkma) çene bölgesindeki çiğneme kaslarının istemsiz aşırı kasılması ile ortaya çıkan bir durumdur. Kulak,şakak ve çene ağrısına, migrene yol açabilir. Hatta bruksizm dişlerde mine kaybına deformasyona neden olabilir. Aşırı aktif olan çene kasında büyüme (masseter hipertrofisi) oluşabilir ve burum çene hattının silinmesine kare yüz görüntüsüne neden olur.
Hafif derecedeki olgular yaşam tarzı değişiklikleri, gece plağı ya da ilaçlarla tedavi edilebilir. Kasın aşırı aktif olduğu kişilerde Botoks uygulanabilir. Burada önemli olan doğru dozlarda ,doğru noktalara çiğneme kasının işlevini azaltacak şekilde uygulama yapmaktır. (masseter botoksu).
Btx ile tedavisinde son yıllarda oldukça yüz güldürücü sonuçlar elde edilmiştir. Hatta tekrarlayan uygulamalarda kas kitlesinin giderek azalması yüzdeki kare görüntüsünün azaltılmasına ve böylece "V" şeklinde yüz görüntüsünün elde edilmesine yardımcı olur. Yapılan masseter botoks uygulaması ile diş sıkma şikayetlerinde belirgin azalma görülür. Diş sıkma botoksu kulak, şakak, çene bölgesindeki ağrıları azaltarak bu bölge aktivitesi ile tetiklenen migren ataklarının azalmasını sağlar. Diş gıcırdatma botoksu, bruksizmin botoksla tedavisi veya masseter botoksu denilen bu yöntemle çiğneme kasları etkilenmez,yüzde asimetri oluşumu beklenmez. Hastanın şikayetine göre 3-4 ayda bir yapılabilir.
Diş Sıkma Tedavisinde Btx Nasıl Uygulanır?
Diş Sıkma botoksu, masseter botoksu,çene botoksu gibi isimlerle adlandırılan bu tedavi çiğneme kası içine ince özel iğnelerle uygun dozlarda botoks enjeksiyonu yapılarak gerçekleştiriliyor. Masseter botoksunun yapıldığı noktalar ve doz elbette önemli. Eğer ilaç olarak Botoks kullanıyorsanız 20-30 IU tek taraf için genellikle yeterlidir. Eğer ilaç olarak Dysprt tercih ediyorsanız bu dozların 1.5 katı olacak şekilde planlama yapmanı gerekir. Genel olarak masseter botoksu ve çene botoksu uygulaması sonrasında çene ağrılarında ve diş sıkmada azalma görülmeye başlanır. Diş sıkma botoksu uygulaması genel olarak 5-10 dk sürer kişi iş ve sosyal yaşamına rahatlıkla dönebilir.
Diş Sıkma Btksu etkisi nedir?
Diş sıkma botoksu veya bruksizm btksu olarak adlandırılan bu tedavi ile kas aktivitesi azaltılarak çene eklemi üzerine diş sıkma ile binen yük azaltılır. Diş, çene eklem üzerindeki harabiyet önlenmiş olur. Ayrıca diş sıkma botoksu veya masseter botoksu tekrarlayan uygulamalar sonucunda kas kitlesindeki azalma ile yüzdeki kare görüntüsünün azalmasına ve yüzde "V" şeklinin oluşmasına yardımcı olur. Masseter botoksu etkisi 2. haftadan sonra belirginleşir etkisi genel olarak 6 ay devam eder. Ancak diş sıkma botoksu kas kitlesi kuvvetli ve büyük kişilerde 3-4 ayda bir tekrar edilmesi gerekebilir.
Diş Sıkma Btksu Fiyatları Nedir?
Diş sıkma botoksu, bruksizmin botoksla tedavisi, masseter botoksu ,çene botoksu gibi pek çok farklı isimlendirmesi bulunan bu tedavinin maliyetleri için öncelikle doktorunuza başvurarak muayene olup bilgi almalısınız. Botoks enjeksiyonları tıbbi işlemdi bu konuda yetkili ve deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır.
Comments